harsas to

Az Őrségi Nemzeti Park részét képezi a Vendvidék, az Őrség és Rába Vidék, a Rába – Őrség – Goricko – Hármashatár Natúrpark. A védetté nyilvánított terület több mint fele erdő.

A világ legnagyobb termál övezeteként számon tartott Nyugat-Magyarország, Burgenland, Stájerország és Szlovénia terület középpontjában is ez a terület áll, ezzel kiváló gyógy klimatikus környezetet biztosítva az ide látogatóknak.

Az Ausztriában eredő Rába folyó is itt lép be Magyarország területére. A vízitúrázók Magyarország egyetlen vadvízi folyóján, a Rábán felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak. A folyón rafting gyakorlópálya és kajak-kenu szlalom pálya épült.

Kijelölt kerékpár útvonalak (kb. 150 km), bakancsos túra útvonalak (kijelölt kék, piros túraútvonal, kb. 30 km), különböző öko-turisztikai lehetőségek (horgászat, vadászat, lovaglás, természetjárás).
Több helyen kiépített pihenőhelyek, tanösvények, bemutatóhelyek várják az ide látogatókat.

Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik a Hársas-tó, mely a Hársas-patak felduzzasztásával, gyönyörű erdei környezetben keletkezett néhány évtizede.
Hivatalos neve Máriaújfalusi víztározó, amit az alatta fekvő faluról kapott.
Egy részén lehet strandolni, másutt a fürdés tiltott.
A tó csak gyalogosan járható körül.

Az Őrség 2007-ben Kiváló Európai Desztináció elismerést kapott.
2008-ban az Őrségi tájat megválasztották „Magyarország 7 csodája” egyikének.
A térségben több regionálisan és nemzetközileg is jegyzett fesztivál kerül megszervezésre, amelyek a történelemre és a helyi adottságokra építenek.

Legfontosabbak: